Foto Miika Rautiainen, för Simpukka-föreningens kampanj kring olika barnlöshetssituationer, Simpukka-veckan 2019

tisdag 23 februari 2016

Singelmamma i fokus

Vantaan sanomat hade häromdagen en artikel om en blivande singelmamma. Artikeln berättar kort om hennes väg till beslutet att gå in för vård på egen hand, och lite om själva vården, både ur hennes perspektiv och rent allmänt hur det kan se ut då man är singel. Inte mycket att orda om egentligen, tyckte jag, så det får man läsa själv om man är intresserad.

Däremot en faktaruta på slutet som jag tyckte var intressant. Nämligen det att antalet kvinnor som går in för vård på egen hand ökar. Allt fler väljer att försöka få barn på egen hand. Enligt THL har antalet fördubblats dom senaste tio åren, och på en del kliniker talas det tydligen om att antalet tredubblats under den tiden. I siffror just nu ca 150 singelkvinnor som får barn via fertilitetsvård, per år. Growing business. Helt tydligt finns det ett behov.

Och vad det då sen handlar om...? Who cares, egentligen. Good for you, tycker jag bara! Orsakerna är dessutom säkert rätt så individuella. För en del det att den rätta partnern inte dykt upp, för andra att han inte alls är så viktig... Huvudsaken, tycker jag, är det att denhär familjeformen blir allt mer accepterad. Vanligare betyder mindre ifrågasättande. Det är bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar