Foto Miika Rautiainen, för Simpukka-föreningens kampanj kring olika barnlöshetssituationer, Simpukka-veckan 2019

tisdag 24 december 2019

Have yourself a merry xmas

Have yourself a merry little Christmas
Make your heart be light
From now on our troubles will be out of sight

Eller så inte... I hjärtat finns vad där finns - även på julen. Ibland är julen allt annat än merry, hjärtat allt annat än lätt och problemen allt annat än borta ur synfältet. Och det är okej det med, måst få vara så, fast det inte känns trevligt förstås, kanske inte rätt heller.

Julen kan ibland vara ännu tyngre än ”vanliga dagar”, just för att kontrasten blir så stor. Beställningen i samhället är fridfullhet, glädje, samvaro och nästan glansbildsaktig värme och skönhet. Och när ens egen situation är allt annat än det känns det tungt.

Min önskan är att alla hittar möjlighet och kraft att göra julen till sin egen. Låta bli sådant som tar mer än det ger, och ge plats för sådant som känns rätt för en själv. För trots alla starka traditioner är ändå viktigast att man själv mår så bra man kan, också på jul.

Jag får ha en lugn och fin jul, men största delen av familjen på plats (föräldrar och syskon alltså, och en hund). Sitter just nu i soffan framför julgranen, med hunden sovande tätt intill. Det är mysigt, lugnt och skönt. Och god mat, och fin samvaro med de andra.

Och som underliggande ström finns vemodet med. Tanken om det egna barnet som hade kunnat vara med här, om hen fått komma. När julen så starkt handlar om ett nyfött barn, och det i samhället talas om ’barnens jul’, är det svårt att åsidosätta den sorgen.

Önskar er ändå allt gott, på det sätt som känns rätt och fint för var och en av er!

God jul, hyvää joulua, merry Christmas, joyeux noël, fröhliche Weihnachten!




Här lite inlägg kring barnlös jul;

Paula berättar om sin jul som barnlös (på finska) i MTV-uutiset.
Walk in our shoes lista på inlägg om barnlös jul (mer om dom senare).
Allmänt inlägg på mamamia.com.au kring temat Childless at Christmas.
”Voikku” på Simpukkas blogg (på finska) om julpusselbitar som saknas.
Tidigare pod-inlägg om jul för ofrivilligt barnlösa på The fertilitypodcast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar