Foto Miika Rautiainen, för Simpukka-föreningens kampanj kring olika barnlöshetssituationer, Simpukka-veckan 2019

måndag 6 maj 2019

Simpukkaviikko 2019/1

Idag inleds Simpukkaviikko - en kampanj som Simpukkaföreningen startat för att öka insikt i frågor kring ofrivillig barnlöshet. Det gör de förstås också annars, men under denhär veckan är det starkare i fokus. I år delas både citat och viktiga kommentarer som delats ren tidigare år, och också en pod-serie med olika barnlöshetsberättelser och en bild- och bloggkampanj som lyfter upp att barnlöshet berör många olika personer/familjer, och att det inte är nån lätt fråga att bära. Kolla dem på Simpukkas Facebook, websida, Insta etc... Och stay tuned här, länkar säkert till nåt... Och åtminstone kommer mina sociala media-kanaler att vara rätt fulla med sånahär frågor denhär veckan. För att förståelse är viktigt och behöver öka ännu.

Idag dela jag en av Simpukkas bilder, med texten typ ”barnlöshet är vanligt men hålls ofta gömt, också i din närkrets kan det finnas flera som inte vågar prata om det”. Det här är en av de tankar som är bra att försöka sprida mer i omgivningen, få mer fotfäste för. Främst för att folk allt mindre ska ta för givet att folk har barn, sluta ställa frågor och fälla kommentarer som ”när ska ni skaffa barn” eller ”ni borde börja nu så det inte blir för sent”... För vem vet hur mycket de längtat och hoppats, men inte fått välkomna några barn trots alla de tunga försöken... Vi kan aldrig utgå från att barntemat är ett lätt samtalsämne för alla.

En del av Simpukkas politiska program handlar om att se hur mångfacetterat och brett problem barnlöshet är, och utveckla familjemöjligheter för alla. En del kring det hittar ni i dethär inlägget... Stöd och möjligheter till vård etc. plockas upp som viktiga delar... En annan punkt är att familjer/personer som lever utan barn behöver ges likvärdig plats. Det finns mycket som behöver jobbas på i de här frågorna - så det är fint att Simpukka finns! Simpukkaviikko och Lapsettomien lauantai är viktiga tillfällen att lyfta upp frågorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar