Foto Miika Rautiainen, för Simpukka-föreningens kampanj kring olika barnlöshetssituationer, Simpukka-veckan 2019

måndag 15 oktober 2018

Gamla, kända & nya

Spann lite vidare på gårdagens tankar, och en diskussion med en vän häromdagen, och kommer till att jag typ borde göra skillnad på tre kategorier av sorgevinklar, som antagligen alla behöver sin plats. Gamla sorger, kända sorger och nya sorger...

Gamla sorger är i detta sammanhang de tunga erfarenheter som fertilitetsvården innebar. Sådant som i princip redan är genomlevt, delvis bearbetat, men som ändå delvis påverkar ännu, och åtminstone kan aktiveras via minnen och platser etc.

Kända sorger är sådana som lever med... Ofrivillig barnlöshet och uppfylld barnlängtan är ett konkret tomrum i vardagen och livet, med mer eller mindre känslomässig påverkan. Saknaden dyker upp med jämna mellanrum, som en ”invand” aspekt.

Nya sorger är sådana synvinklar i känslor och uppfattning som dyker upp och överraskar. Som inte tidigare varit på tapeten, som man inte förr insett är en del av barnlösheten, som på nåt sätt är en ny botten, ett nytt lager av sorgen, nåt oväntat.

Man blir med tiden ”bättre på” de kända sorgerna. De kan kännas frustrerande när de dyker upp igen, och alltid orkar man kanske inte riktigt med dem eller kan ta dem lika bra, men man vet iallafall vad de är och varifrån de kommer, rätt bra iaf.

Nya sorgerna är tunga. De är förbryllande, när de kommer med aspekter man inte sett. De är svåra att greppa och knepiga att förstå. Hör till förstås, men då de kommer innebär det ofta en större svacka, mera krävande bearbetning... Det är rätt tungt...

Gamla sorgerna har jag som igår konstaterades inte riktigt insett att också behöver leva med och kan behöva bearbetas mellan varven. Minnena från vårdtiden är tunga, så det var en rejäl smäll att ta det sådär rätt pang på nu i veckan... Mitt i resten...

Och sen då det faktum att en sak triggar en annan sak. En ny sorg väcker de kända sorgerna, och visst har ju också de gamla sorgerna lite funnits med på nåt hörn mellan varven. Ibland blir det så fruktansvärt många lager och aspekter som triggas igång och påverkar så man inte hittar någon botten alls... Just nu åtminstone inblandat både nya, gamla och kända aspekter i soppan. Till slut vet man inte ens vad det är för sorts soppa.

Tycker du att det går snabbare att komma ur svackorna med tiden, undra min vän, som vet en hel del (ur egen synvinkel) om vad svackor kan handla om. Vi enades om att inte då när det är en ny sorg... Då är gropen nog inte helt lätt att hitta ut ur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar