Foto Miika Rautiainen, för Simpukka-föreningens kampanj kring olika barnlöshetssituationer, Simpukka-veckan 2019

torsdag 7 maj 2020

Om att hitta kamratstöd

Att vara ofrivilligt barnlös är en enormt tung sits, process, känsla. Oberoende på vilket sätt du än berörs - allt från livssituationsbarnlöshet till försök på egen hand till fertilitetsvård till adoption till bestående barnlöshet - är det en oerhörd sorg, en alldeles fruktansvärt tung bergochdalbana. Och jag sku rekommendera att du inte lämnar dej ensam med det.

Familj, vänner och andra nära kan vara ett bra stöd. Likaså olika former av terapeuter och psykologer. Men en stödform som jag ju talar varmt för är kamratstödet - stödet av andra i samma eller liknande sits. För att där finns den starkaste formen av förståelse, gemenskap och erkänsla. För att alla tunga och ibland skrämmande känslor där är helt accepterade.

Om du befinner dej i Finland är Simpukka the place to go. Under fliken stöd (tukea) hittar du diverse olika modeller av kamratstöd - chat, videoträffar, liveträffar (sen igen nån gång), kamratstödsförmedling (vertaisvälitys), diskussionsspalt m.m. På Facebook finns det bl.a. grupperna Simpukka på svenska, Suljettu Simpukka, SYKE-nätverket, SYKE-verkosto.

I Sverige finns för ännu försökande/längtande sidan villhabarn.se. Känner inte till andra resurser där, så om nån vet får ni gärna tipsa andra i kommentarerna. Facebook-grupper t.ex. För bestående barnlösa finns Andra sidan tröskeln, som också finns på Facebook under namn Ofrivilligt barnlös - andra sidan tröskeln. Obs, för bestående barnlösa!

Och när vi sen går över till engelskspråkiga stödresurser finns det hur mycket som helst. Finns ingen chans att hitta, känna till och lista alla, men här kommer några som jag har hittat och tycker om. Största delen nog med tema/målgrupp bestående barnlöshet.

Ska kanske börja med Gateway Women, ”the global friendship and support network for childless women”. Gateway Women har målgrupp bestående barnlösa, och en bra resurs för oss i den här gruppen är bl.a. grundaren Jody Days bok Living the life unexpected.

The Dovecote är också för bestående barnlösa, och finns både som blogg och i form av Facebookgrupp. Gruppen fungerar som diskussion och stöd för permanent barnlösa, och tar också ofta upp olika saker som är bra med livet trots att barnen inte fick komma.

Walk in our shoes kallar sig ett socialt designprojekt som vill öka kunskap om och förståelse för ofrivillig barnlöshet. På sidan finns sko/fot-självbilder och berättelser av personer som är ofrivilligt barnlösa, och en blogg som tar upp olika barnlöshetsfrågor.

The Fullstop Pod är, som namnet säger, en pod. Tre bestående barnlösa från olika håll i världen talar om sin barnlöshet, och har också med sig gäster som talar om olika frågor. Fullstop, antar jag, för att alla barnförsöken har kommit helt till sitt slut. Kanske.

Sen finns sidan Not So Mommy, som också är nån form av community. För permanent barnlösa. ”Living this imperfectly perfect life”, konstaterar den blogg-ägaren.

En del riktigt bra finns också på World Childless Week. Bl.a. en lista på stödgrupper där med. Den första World Childless Week gick tydligen av stapeln i september.

Sidan Childless Not By Choice innehåller mycket - text, pod, community. Även här som målgrupp permanent barnlösa. Rekommenderar framför allt podcasten.

Sen finns bloggen No Kidding in NZ, med underrubrik an infertility survivor’s thoughts on life without kids. Alltså även här bestående barnlöshet som tema.

På Facebook finns förutom redan nämnda t.ex. Childless Path to Acceptance, Childless Perks (med inlägg bara om fördelar med barnlöshet), Childless Not By Choice - Support, Childless Not By Choice - Embracing Life. Och säkert en hel del mera.

Så, här nu en del åt er. Hoppas ni hittar nåt forum som passar, ifall ni inte gjort det ren... Och ni får jättegärna tipsa mej om era bra supportnätverk i kommentarerna!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar