Foto Miika Rautiainen, för Simpukka-föreningens kampanj kring olika barnlöshetssituationer, Simpukka-veckan 2019

lördag 10 november 2018

European Fertility Week

Den andra europeiska fertilitetsveckan har gått av stapeln denna vecka. Jag hade tänkt posta flera saker under veckan, men har inte hunnit, så kommer nu istället ett samlande och sammanfattande inlägg med tema och lite bongade inlägg annanstansifrån.

European Fertility Week administreras av takorganisationen Fertility Europe, som samlar föreningar för barnlösa från olika europeiska länder till en gemensam intresseorganisation. Från Finland är alltså Simpukka med, och sköter ordförandeskapet just nu.

Årets tema är Happy Birthday, för att fira den första ivf-babyn Louise Browns 40-års-dag, och för alla de andra barn som finns till och kan fira födelsedag tack vare fertilitetsvården. Samtidigt påpekas att det inte för alla är en självklarhet att få fira sina barns födelse.

Under veckan har Fertility Europe också lanserat en ”call to action”, med teman som tillgång till fertilitetsvård, bättre information om infertilitet och kampanjer som minskar stigmat kring det. Hela call to action hittas på adressen fertilityeurope.eu/cta/.

Och ett par fina inlägg har jag hunnit bonga under veckan, det främsta nog avsnittet kring barnlöshet i programmet Jenny+, Nainen mikset jo lisäänny? En av intervjuerna i det finns i också i textform. På sociala medier har en del filmer också delats, bl.a på Simpukkas och Fertility Europes fb och insta. Och på www.simpukka.info och www.fertilityeurope.eu.

Själv har jag också delat en hel del på sociala medier under veckan, och synts en del också själv. Är alltid lite fundersam över hur mycket folk tröttnar på temat och blir mer irriterade än upplysta, men är ändå viktigt att sprida info om att barnlöshet existerar, öka förståelsen lite, och framför allt ge andra som drabbas en bild av att de inte är ensamma, så delar ändå.

Här i Finland har Simpukka också, som länge ren, uppmärksammat mäns barnlöshet under denna vecka. Från ifjol sammanfaller männens vecka (miesten viikko) med EFW (sen den starta), här har barnlösa män fått lite mer fokus och stöd inför farsdag ren länge. Många män känner sej rätt utanför framför allt i fertilitetsvården, så det är en viktig fråga.

Själv har veckan varit både tung och upplyftande. Att prata om fertilitetsvård och barnlöshet i media och åka raka vägen på inte helt lätta jobbmöten var inte direkt en höjdare. När olika frågor lyfts upp och ventileras lyfter det också alltid lite den känslomässiga biten. Samtidigt ger det också alltid lite egen klarhet, att sätta ord på, höra sig säga, fundera igenom...

Efter en rejält tung period här emellan så känns det nu igen som att jag har lite mera botten och lugn. Att det egna beslutet, den egna sitsen och det egna livet igen känns mer ok som de är. Tills nästa dal. I dehär processerna, som i mycket annat, får man väl konstatera att livet är en bergochdalbana. Eller like a box of chocolate - man vet aldrig vad man får.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar