Foto Miika Rautiainen, för Simpukka-föreningens kampanj kring olika barnlöshetssituationer, Simpukka-veckan 2019

söndag 16 april 2017

Jämlikhet & offentlighet?

Massa fokus på nativiteten och hur låg den är just nu. Känns nästan som att landet har lite panik över att fortbeståndet på nåt sätt inte är tillräckligt säkrat. Och jag kan bli lite irriterad och trött på att det i texterna nämns ytterst lite om ofrivillig barnlöshet, och om det ryms med på ett hörn så är det enbart som faran i för hög ålder. Men hallå - barnlöshet och infertilitet är inte enbart en åldersfråga!! Höh. Känns liksom lite ensidigt dethär...

Häromdagen dök det igen upp en Yle-text om nativitet och barnalstring, med rubrik Planering, jämlikhet och pappor i offentligheten kan sporra nativiteten. Och nå visst, planering kan ha en roll i det hela, det är bra om föräldrarollen blir mer jämlik och visst kan det vara på sin plats att ge papparollen en mer positiv bild - men igen är ju detta långt ifrån hela bilden. Det stora problemet är att folk skjuter på föräldraskap, menar man, och sen då kanske inte kan få barn. Och visst, igen rätt där, men också fast de hade försök få barn helt precis just nu hade nog en del av dem fått kämpa eller blivit utan. Jag förnekar alltså inte att ålder är en faktor, jag hade bara önskat att man också gav ens lite utrymme åt att det också finns andra faktorer i ofrivillig barnlöshet. Att bilden hade varit lite mer nyanserad här.

Men, det är väl det att dom faktorerna inte är kostnadsmässigt eller ens medicinskt lätta att åtgärda, om det alls går, så då struntar man i att tuta ut funderingar kring dem. I vilken ålder folk "skaffar" barn, det kan man kanske på nåt sätt påverka, genom att öka medvetenheten om vad ålder gör med fertiliteten. Oss andra, där ålder inte spelar in, går det liksom inte att göra nånting åt. Typ. Så då ids man inte ens ta med oss i beräkningen. Känns det som.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar