Foto Miika Rautiainen, för Simpukka-föreningens kampanj kring olika barnlöshetssituationer, Simpukka-veckan 2019

lördag 10 oktober 2020

Världsdagen för mental hälsa

10.10 är världsdagen för mental/psykisk hälsa. World mental health day. En dag för att påminna om att psykisk hälsa är en viktig del i den allmänna hälsan, att psykisk ohälsa är vanligt, något vem som helst kan ställas inför - och något vi behöver kunna prata om. Dagen påminner om vad vi alla kan göra för att hålla den egna mentala hälsan i så gott skick som möjligt - och vad vi kan göra för att stöda varandra.

I år är temat här i Finland lyssnande, kuunteleminen. Via en kampanj från Psykisk Hälsa Finland rf och Cup of Therapy lyfts betydelsen av att få höra till, synas och uttrycka sej. Att ha någon som lyssnar. Alla de tunga ämnena i livet ökar behovet av ett lyssnande öra - och ändå är det ofta de sakerna vi pratar allra minst om, sådär allmänt som samhälle. Vem hör en då, vem orkar lyssna och stöda?

Psykisk ohälsa är, liksom barnlöshet, ett ämne som syns alltför lite ännu. Ett ämne som alla inte vågar lyfta upp - av rädsla för omgivningens reaktioner. Okunskapen är ännu stor, och därmed är risken för oförstående och sårande kommentarer stor. Som toxisk positivitet - att tysta ner oron, illamåendet, sorgen osv genom en alltför stor fokus på lösningsinriktade, ”optimistiska” uttalanden. Inte okej.

Alla har rätt att bli hörda och sedda - med den verklighet som är vår.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar